Drenge laver gruppearbejde på Borupgaard Gymnasium.

Tysk fortsætter B

Tysk er et sprog, danskere har stor glæde af at kende til, for Tyskland er vores naboland og største handelspartner. Mange danskere bruger tyske medier eller rejser til tysktalende lande i forbindelse med uddannelse og arbejde, og en del får tyske venner eller familiemedlemmer. Tysk er et sprog, som ligner dansk meget, og som alle kan lære at kommunikere på.

Hvordan foregår undervisningen?

Vi differentierer meget i undervisningen allerede fra starten af, da de elever, der vælger tysk som fortsættersprog, kommer med meget forskellige udgangspunkter. Arbejdet i timerne drejer sig om, at alle opøver evnen til at læse, forstå, tale og skrive tysk og bliver klogere på de kulturelle, historiske og samfundsmæssige forhold i de tysksprogede lande.

Vi lægger vægt på, at du lærer sproget at kende på forskellige måder, fx gennem dialogøvelser, videoproduktion og sproglæringsapps, og ved at vi læser tyske tekster, ser film og hører musik. Opgaverne i timerne omfatter blandt andet sprogvidenskabelige/grammatiske emner, litteraturanalyse samt historiske og samfundsfaglige emner. 

6-8 emner

Undervisningen er organiseret i 6-8 emner, som fx kan være Märchen, Krimi, Migranten und Migrantenliteratur, Sport und Identität eller Das Leben in der DDR. Hovedvægten ligger på nutidens Tyskland, men Østrig og Schweiz inddrages også.

Vi beskæftiger os også med ældre perioder, hvor tysk kultur, politik og tænkning på godt og ondt har haft en afgørende indflydelse på Europa. På A-niveau læser vi måske uddrag af J.W. von Goethes Faust, læser digte af Bertolt Brecht eller analyserer politiske taler om aktuelle emner. 

Vi tager på juletur til Lübeck i 2.g, i teatret og i biografen for at se tyske film. I 3.g tager vi ofte på en rejse til Berlin eller en anden tysk storby. 

Vi har en udvekslingsaftale med et gymnasium i Brandenburg uden for Berlin, som vi kan besøge med elever, der har tysk som studieretningsfag eller er særligt interesserede i faget. 

Tysk som fortsættersprog (B- eller A-niveau)

Hvis du har haft tysk i folkeskolen, kan du vælge faget som fortsættersprog på enten B-niveau eller A-niveau, når du starter i 1.g. Det er også muligt at opgradere faget til A-niveau efter 2.g.

Fortsættertysk bygger videre på dine forkundskaber, og du lærer i løbet af de første år at læse og forstå rigtige tyske tekster og film produceret til tyskere. 

A-niveau er ikke kun forbeholdt de allerdygtigste elever. At hæve tysk til A-niveau betyder, at man har et ekstra år til at blive endnu bedre til faget, hvilket resulterer i, at man får et mere aktivt sprog. Holdene på A-niveau er som regel små, hvilket skaber en særlig holdånd. Det forpligter ligeledes deltagerne til at engagere sig lidt ekstra, hvilket jo er helt naturligt, når man netop har valgt faget!

Se filmen om tyskundervisningen

Ved at klikke på dette link accepterer du cookies og sporing fra den eksterne indholdsleverandør.