Vigge spiller basket på Borupgaards streetbasketbane
Skolepræsentation

Vigge bruger bolden – både i skolen og på basketbanen

16-årige Vigge Moth Pries går i 2.a på Borupgaard Gymnasium. Vigge spiller basket på eliteplan og har flere bolde i luften end de fleste gymnasieelever. Her fortæller han om sit liv som STX-elev og basketballspiller, og hvordan han bruger Borupgaard Gymnasiums eliteidrætsordning til at få fleksibilitet i sin travle hverdag.

Af informationsmedarbejder og fotograf Maria Bech

Da Vigge var otte år gammel, gik han til hiphopdans. Men da han en dag prøvede basket, blev han forelsket i sporten og droppede dansen til fordel for det dynamiske boldspil. Det har han aldrig fortrudt. For basket er både udfordring, fællesskab og oplevelser. Og så er det en fed følelse, når bolden glider ned gennem netmaskerne i nylon, og armene automatisk ryger i vejret. Det er smagen af sejr.

Vigge står uden for Borupgaard med en basketball snurrende rundt på en finger.


I dag er Vigge teenager og eliteidrætselev på Borupgaard Gymnasium. Det er ingen badeferie at tage en STX og spille basket på eliteplan ved siden af. Vi har derfor en eliteidrætsordning på Borupgaard Gymnasium, som støtter elever, der gerne vil kombinere STX-uddannelsen med sport på højt niveau.

Lange skoledage og intensiv træning

Jeg tog en snak med Vigge om både basket og eliteidrætsordningen. For jeg er nysgerrig på, hvorfor han har valgt Borupgaard Gymnasiums eliteidrætsordning, og hvordan han får hverdagen til at hænge sammen med de lange skoledage og den intensive baskettræning. Vigge fortæller:

- Basket er en fed sport. En kurv, en bold og dig selv – så kan du træne. Basket er også en måde at udtrykke sig på. Man skal finde sin egen spillestil. Personligt kan jeg godt lide de lidt flashy moves.

Vigge er en af de 36 eliteidrætselever, vi har på Borupgaard Gymnasium i efteråret 2022.

- Borupgaard Gymnasiums eliteidrætsordning virkede attraktiv. Inden jeg begyndte i 1.g, var jeg på besøg på skolen, hvor jeg så alle faciliteterne. Der er blandt andet to store idrætshaller med basketfaciliteter, streetbasketbaner og et træningslokale med forskellige redskaber til styrketræning, siger Vigge og tilføjer: 

- Ordningen giver mig også mulighed for at træne om morgenen, når det passer mig, i skolens idrætshaller. Jeg har en aftale med pedellen om, at jeg ringer, når han skal låse mig ind tidligt om morgenen, så jeg kan træne, inden de andre elever møder. Det er superfedt! 

Ordningen giver stor fleksibilitet

Men eliteidrætsordningen giver ikke kun Vigge mulighed for at tilpasse sin morgentræning. Ordningen giver ham også fleksibilitet i forhold til fravær og afleveringer.  

- Jeg har en større fleksibilitet end mine klassekammerater, når det gælder fravær og afleveringer. Jeg har syv timers holdtræning om ugen og mindst fire timers individuel morgentræning på skolen. Fleksibiliteten var medvirkende til, at jeg valgte Borupgaard Gymnasiums eliteidrætsordning. Skemaet bliver mere overskueligt med fleksibilitet, forklarer Vigge.

Vigge spiller basket uden for Borupgaard. Han er i gang med at score. Vejret er dejligt.


I perioder er Vigge presset på grund af turneringer og kampe, og så er det fedt, at ordningen er fleksibel. 

- Hvis jeg spiller turnering hele weekenden og egentlig skulle aflevere en dansk stil om mandagen, kan jeg aftale med min lærer, at jeg først afleverer om torsdagen. Jeg har dog ikke brugt ordningen på den måde endnu, fordi mine turneringer har ligget i mine ferier, men det regner jeg med at gøre senere i 2.g og i 3.g, fortæller Vigge.

Det kræver struktur, disciplin og vilje

Det kan være svært at forestille sig, hvordan hverdagen overhovedet kan hænge sammen, når man træner så meget som Vigge og samtidig skal passe skolen. Vigge er både adræt, veltrimmet og fysisk stærk. Men jeg fornemmer også en viljestyrke og selvindsigt, som er sjælden hos en 16-årig.

- Normalt har jeg morgentræning klokken 6.30 på skolen. Efter træningen tager jeg et hurtigt bad, inden jeg møder til første modul klokken 8. Når jeg har fri fra skole, har jeg holdtræning halvanden til to timer, og så tager jeg hjem og laver lektier. Bagefter kan jeg slappe af, siger Vigge og uddyber:

- Jeg prioriterer at lave lektierne i weekenden, hvis jeg kan, så der ikke er så mange lektier i hverdagen. Det kræver både struktur og disciplin at tage en STX og dyrke eliteidræt ved siden af. Struktur, disciplin og vilje er nok det vigtigste, når man vælger at bruge eliteidrætsordningen på Borupgaard. Og så skal man selvfølgelig have en nogenlunde sund livsstil, så man kan holde til det hele.

Det sociale er vigtigt

Med den travle hverdag har Vigge som regel kun tid til at se sine venner privat i weekenden. Han har dog fået flere venner til basket og får på den måde dækket sit sociale behov i løbet af ugen. Vigge deltager også i fester, for det sociale er en vigtig del af dét at gå i gymnasiet:

- Der er også tid til fester, men jeg drikker selvfølgelig ikke, hvis jeg skal til kamp dagen efter. Det respekterer mine venner. Der er en god kultur på Borupgaard med hensyn til det, forklarer Vigge.

Vigge leger med bolden på Borupgaards streetbasketbaner


Vigge har både spillet Nordiske Mesterskaber, Scania Cup, Baltisk Turnering og pokalturneringer. Men hans mest mindeværdige sejr var på efterskolen. Selvom Vigges hold var underdogs, vandt de over den rivaliserende efterskole. Det var stort!

Eliteidrætsordningen giver dig muligheder

Vigge er superglad for sin eliteidrætsordning, og de muligheder den giver ham, så han tøver ikke med at anbefale ordningen til andre:

- Jeg vil helt klart anbefale Borupgaards eliteidrætsordning til andre. Det er en fed mulighed for at udvikle sig i sin sport og samtidig tage en STX, fortæller Vigge og fortsætter:

- Hvis man bliver eliteidrætselev på Borupgaard Gymnasium, synes jeg, at man skal bruge de faciliteter, man har til rådighed, og sætte sig ind i de privilegier man får med ordningen, så man kan udnytte den i det omfang, man har behov for. Og så skal man selvfølgelig indarbejde en struktur i sin hverdag, så man har plads til både uddannelsen, elitesport og vennerne.

Følger den samme klasse alle tre år

Vigge tager sin STX på tre år, ligesom sine klassekammerater, og følger den samme klasse hele gymnasietiden. Det er en fordel rent socialt. Vigge har valgt en sproglig studieretning med engelsk på A-niveau, kinesisk på A-niveau og tysk på B-niveau. Efter studentereksamen er han klar på nye udfordringer.

- Min drøm er at krydse Atlanten og lande en kontrakt i verdens bedste liga, NBA. Men så skal mit niveau nå helt nye højder, og det er nok urealistisk, siger Vigge og tilføjer:

- Realistisk set vil jeg gerne give professionel basket et skud i Asien. Jeg elsker den asiatiske kultur. Det er også derfor, jeg har valgt kinesisk på A-niveau, hvor jeg har det alle tre år.

En uddannelse at falde tilbage på

Men Vigge vil ikke bare spille basket. Han vil også have en videregående uddannelse, så han har noget at falde tilbage på, når den sidste bold en dag er driblet, og han trækker den ærmeløse trøje af for allersidste gang.

- På et tidspunkt vil jeg gerne læse på CBS’ linje med kinesisk eller uddanne mig til sprogofficer. Men nu skal jeg først være student. Jeg glæder mig til at få huen om godt halvandet år, så jeg kan tage hul på et nyt kapitel af mit liv, slutter Vigge med et smil.

Vigge har kastet bolden lidt op i luften med den ene hånd og smiler til kameraet uden for Borupgaard.


Held og lykke fremover, Vigge! Giv den gas, både i skolen og på basketbanen.

Du kan også blive eliteidrætselev

Du har også mulighed for at blive eliteidrætselev på Borupgaard Gymnasium. Vil du høre mere om vores eliteidrætsordning, er du velkommen til at kontakte Stine Baadsgaard på mail sba@boag.nu

Læs mere om eliteidrætsordningen på Borupgaard Gymnasium