Dania og Mira uden for Borupgaard Gymnasium
Skolepræsentation

Akademiet for Talentfulde Unge er ikke kun for 12-talselever

18-årige Dania Ali Kuthayer Al-Hamdani og 20-årige Mira Sofie Rindsig Jensen går i 3.g på Borupgaard Gymnasium. Dania og Mira har i fire semestre fulgt ATU-programmet på Akademiet for Talentfulde Unge, også kaldet ATU. Her fortæller de, hvad programmet har givet dem både fagligt og socialt, og hvordan de har fået en værktøjskasse med akademiske teorier og metoder, som de kan bruge i deres videre studier.

Af informationsmedarbejder og fotograf Maria Bech

Vi er i midten af maj måned, og Dania og Mira kan snart kalde sig studenter. I 1.g blev de optaget på Akademiet for Talentfulde Unge og har fulgt programmet indtil den 29. januar 2020, hvor de fik overrakt deres diplomer på Borupgaard Gymnasium.

Et bredt 2-årigt diplomprogram                                                           

ATU-programmet er et bredt 2-årigt diplomprogram for dygtige og motiverede gymnasieelever. Eleverne bliver blandt andet tilbudt forelæsninger på universitetsniveau og workshops med forskere og topchefer inden for et bredt fagligt felt. Undervisningen foregår primært på de gymnasier, som ATU samarbejder med, og finder sted efter skoletid. Programmet består af 100 timers undervisning – 25 timer pr. semester – og inkluderer en obligatorisk sommercamp, som bliver afholdt i august måned.

Kendte ikke til ATU

Hverken Dania eller Mira kendte til ATU, før de fik en besked fra Borupgaard Gymnasiums talentkoordinator.

”Jeg fik en besked på Lectio fra talentkoordinatoren, om at der var mulighed for at deltage i ATU-programmet. Jeg kendte ikke til programmet inden, men syntes at det lød spændende. Så jeg tog med til infomødet på skolen og besluttede mig derefter for at søge ind,” fortæller Mira og fortsætter:

”Efter infomødet skrev jeg en motiveret ansøgning til talentkoordinatoren. Det er ham, der udvælger elever til programmet og sender ansøgninger videre til ATU sammen med sin anbefaling. ATU ser derefter ansøgningerne igennem og udvælger de bedste.”

Hvert år bliver 10-15 af Borupgaard Gymnasiums 1.g’ere optaget på ATU. Borupgaard Gymnasium støtter op om de elever, der bliver optaget, og betaler for størstedelen af programmet. Eleverne skal dog selv betale for en del af den obligatoriske sommercamp.

Mulighed for at stifte bekendtskab med nye fag

Som ATU-elev kan du – uafhængigt af din studieretning i gymnasiet – hvert semester vælge imellem forskellige fagpakker inden for samfundsfag, humaniora og naturvidenskab. Du får dermed mulighed for at stifte bekendtskab med fag, som du ellers ikke beskæftiger dig med. Det kan være en fordel, hvis du er i tvivl om, hvad du vil studere efter gymnasiet.

”Jeg valgte én samfundsvidenskabelig pakke, én humanistisk pakke og to naturvidenskabelige pakker. Jeg var især vild med de naturvidenskabelige pakker, de var virkelig spændende. I 1.g var jeg på et 12-timerskursus på Gefion Gymnasium med kvantemekanik og citizen science. Der blev vi undervist af en professor fra Aarhus Universitet. Det blæste mig fuldstændig bagover – det var fantastisk! Det er det bedste fagtema, jeg har været til,” siger Mira og tilføjer:

”Jeg var også på et kursus i akademiske skriveprocesser. Det gav mig et fint grundlag for at skrive større opgaver. Jeg blev blandt andet klogere på, hvordan man tilrettelægger arbejdsprocessen, så man ikke stresser helt vildt – en metode, jeg kan bruge resten af livet.”

Mira fra Borupgaard Gymnasium til undervisning
ATU-programmet har givet 20-årige Mira en værktøjskasse med teoretiske tilgange og akademiske metoder, som hun kan bruge i sine videre studier.

Naturvidenskabelige Dania har gennem hele folkeskolen været glad for biologi. I gymnasiet valgte hun biologi på A-niveau og er blevet mere og mere glad for faget. Men på ATU valgte Dania – ligesom Mira – både naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske fagpakker. Dania fortæller:

”Jeg var fx til oplæg med lektorer og forskere, lærte studieteknikker og lavede gruppearbejde og projektarbejde. Størstedelen af undervisningen foregik på Nørre G, men undervisningen kan også foregå andre steder. Det afhænger af, hvilket forløb man vælger.”

Fedt at nørde fag sammen med andre

Både Mira og Dania elsker at dykke ned i fagligt stof og diskutere det. På ATU fik de to piger mulighed for at møde andre videbegærlige og diskussionslystne unge, som de kunne identificere sig med. 

”Det er jo ikke alle unge, der gider at diskutere Schrödingers ligning ved midnatstid,” siger Mira grinende.

Det er jo ikke alle unge, der gider at diskutere Schrödingers ligning ved midnatstid.

– Mira
...

”På ATU var det fedt at være i et læringsmiljø, hvor alle var lige klar på at lære. Jeg følte, at jeg var en del af et fællesskab, hvor jeg kunne identificere mig med andre og diskutere emner, som er abstrakte, teoretiske og akademiske,” tilføjer hun.

”Jeg er enig med Mira,” siger Dania. ”Det er fedt, at man kan nørde fag sammen med andre, i stedet for alene.”

ATU er ikke kun for 12-talselever

Til trods for navnet er Akademiet for Talentfulde Unge ikke kun for 12-talselever, understreger Mira og Dania.

”Det er på ingen måde udelukkende 12-talselever, der går på ATU. Programmet henvender sig til unge, der gerne vil lære, og som gerne vil noget mere. Vi tager ikke os selv så seriøst, og vi joker tit med, at vi er ”talentfulde”,” fortæller Mira.

Dania siger:

”Det handler ikke om dit karaktergennemsnit. ATU er for dem, der gerne vil – ikke kun for dem, der får 12.”

Sommercamp sammen med andre unge

I slutningen af sommerferien tager 200-300 ATU-elever på en uges sommercamp som en obligatorisk del af programmet. Her får eleverne både mulighed for at lære hinanden bedre at kende og fordybe sig i et fagtema, som de arbejder med ugen igennem.

”Min sommercamp foregik på Nørre G i 2019. Jeg valgte at arbejde med et fagtema om konflikter i Mellemøsten. Sommercamp’en er obligatorisk, medmindre man selv finder et alternativ som fx Science Camp. Man skal kun være med på én sommercamp i løbet af de fire semestre på ATU,” forklarer Mira.

”Jeg var også på sommercamp på Nørre G. Det var en rigtig god oplevelse – camp’en var helt sikkert de 1000 kroner værd, jeg selv skulle betale. Jeg kom tæt på de andre unge og snakker stadig med mine venner derfra,” siger Dania.

ATU-diplomet kan være et plus

Når det 2-årige forløb på ATU er afsluttet, får eleverne overrakt et diplom. Diplomet kan være et plus, hvis du vil søge ind på udenlandske universiteter efter gymnasiet. Du kan desuden sende diplomet med, hvis du søger ind på en videregående uddannelse via kvote 2 herhjemme.

”Vil du søge ind på et udenlandsk universitet i fx USA, som lægger vægt på faglige ekstraaktiviteter, er diplomet et plus. Jeg vil måske gerne tage et år på udveksling på et udenlandsk universitet, og så er det godt at sende diplomet med i ansøgningen,” fortæller Mira.

Stort fagligt og socialt udbytte

ATU-programmet kan ikke kun give dig et forspring i forhold til at søge ind på udenlandske universiteter og via kvote 2. Programmet er meget udbytterigt i sig selv, både fagligt og socialt. Dania forklarer:

”Med ATU får du mulighed for at bevæge dig ud over gymnasiepensum. Du kan enten fordybe dig i naturvidenskab og lære noget ekstra om dét, eller prøve noget helt andet, end dét du har på din studieretning i gymnasiet, fx humaniora. ATU-programmet giver dig mulighed for at møde nogle dygtige forskere, der brænder for at videreformidle deres fag. Rent socialt kan du lære andre unge at kende, fx på sommercamp’en og i gruppearbejdet – mennesker med nogle af de samme interesser som dig.”

Mira siger:

”På ATU er der plads til at hæve det faglige niveau, uden at tabe nogen. Vi går ud over gymnasiepensum med mere komplicerede teorier. Vi stifter også bekendtskab med akademiske arbejdsmetoder, som vi ikke lærer i gymnasiet. Vi diskuterede fx, hvordan man kan bruge mindmapping som studieteknik, og lærte hvordan gruppedynamik fungerer, så vi kan indgå mere effektivt i gruppearbejde."

Glade for at dele oplevelsen med andre unge

Den 29. januar fik Dania og Mira overrakt deres ATU-diplomer på Borupgaard Gymnasium sammen med de øvrige ATU-elever fra deres årgang. De 100 timer på ATU har ikke bare givet Dania og Mira en værktøjskasse med akademiske teorier og metoder, som de kan bruge i deres videre studier, men også en masse gode oplevelser sammen med ATU-vennerne. Dania fortæller:

”På ATU har jeg blandt andet lært om gruppearbejde, individuelt arbejde og akademiske skriveprocesser, så jeg ved, hvordan man skriver en god opgave. Jeg har også fået hjælp til studieafklaring, så jeg ved, hvor mine interesser ligger. Det er alt sammen noget, jeg kan bruge i relation til mine videre studier. Det har desuden været fedt at kunne dele oplevelsen med andre unge. Det sociale var faktisk dét, jeg endte med at blive allermest glad for.”

Dania (tv) fik sammen med Mira og de øvrige ATU-elever overrakt sit diplom på Borupgaard Gymnasium i januar
I januar måned fik Dania og Mira overrakt ATU-diplomerne på Borupgaard Gymnasium sammen med de andre ATU-elever fra deres årgang. På billedet ses en glad Dania (til venstre) sammen med en veninde fra ATU, Caroline Hammelboe.

Mira er enig med Dania:

”Jeg har fået en værktøjskasse med teoretiske tilgange og akademiske arbejdsmetoder, jeg kan bruge. Og så har jeg haft en masse spændende faglige temaer og forelæsninger. Jeg har også fået mulighed for at snuse til forskellige fagområder. Det har desuden været superhyggeligt at følges med de andre ATU-elever fra Borupgaard Gymnasium. Jeg har fået nye venner fra de andre klasser.”

Pigernes fremtidsplaner

Dania og Mira bliver studenter til sommer og har gjort sig nogle tanker om, hvad de vil bagefter.

”Jeg tager et sabbatår fra efteråret. Derefter vil jeg gerne studere på Københavns Universitet, måske statskundskab,” fortæller Mira.

Dania siger:

”Jeg vil gerne læse medicin efter gymnasiet. Jeg er glad for biologi og mennesket, så det ville være fint.”

Du har også mulighed for at søge ind på ATU

Du har også mulighed for at søge ind på Akademiet for Talentfulde Unge, hvis du begynder i 1.g på Borupgaard Gymnasium efter sommerferien. I efteråret 2021 udvælger vores talentkoordinator igen dygtige og motiverede elever, som hun anbefaler til det 2-årige program.

”Prøv det! Du skal bare være indstillet på at gennemføre det, hvis du bliver optaget, så du ikke spilder skolens penge og optager pladsen for en anden,” siger Mira.

Dania opfordrer også andre unge til at søge ind:

”Gør det, hvis du har lyst til det. Det giver rigtig meget – det er en fed oplevelse! Du skal bare være klar på at bruge nogle eftermiddage og aftener på det, men det er kun tre-fire gange pr. semester. Der er ingen lektier, så det er ikke noget problem at få plads til venner og fritidsinteresser.”

Lyder ATU-programmet som noget for dig, kan du læse mere på ATU’s website.