Borupgaard vinder både Science Cup og Ellehammerprisen

Elev afprøver scanneren

August, Mikkel, Nicholas, Oliver og Simon fra 2.x vinder 1. præmien i Science Cup med en opfindelse, der hjælper blinde eller svagtseende med at ”se”.

Borupgaards opfindere fra 2.g vinder ikke alene hele Science Cup, men løber også med Ellehamerfondens pris for bedste prototype. Vinderproduktet er en scanner der scanner omgivelserne og omsætter dem til lyd til gavn for synshæmmede.

Konkurrencen

Science Cup er Ingeniørforeningens landsdækkende opfinderkonkurrence for både STX og HTX, hvor landets naturvidenskabelige elever hvert år konkurrer om de bedste opfindelser. At samme projekt løber med både Science Cup og Ellehammerprisen er ikke set tidligere. Hovedpræmien i Science Cup er en studierejse til München og Ellehammerprisen belønner eleverne med 2.000 kroner til hver.

Vinderne viser diplometfrem

Vinderne viser diplomet frem

Normalt går kun ét projekt videre til finalen fra hver af syv regionalfinaler, men dommerne vurderede, at niveauet på regionalfinalen, der blev afholdt på UL-Demko, var meget højt og sendte derfor i alt tre hold videre heraf to hold fra 2.x på Borupgaard. Det andet hold er Ann-Sofie, Mette, Mia, Nanna og Sofie med en Tamponalarm.

Finalen blev afholdt i Ingeniørhuset. Allerede om morgenen var der tryk på, da pigegruppen blev interviewet i direkte tv til DR2 morgen. I løbet af dagen fremlagde grupperne deres projekter for hinanden samt dommerpanelet, som på forhånd havde læst gruppernes rapporter og derfor var godt klædt på til at stille uddybende spørgsmål.

Dommerne havde også mulighed for at se og prøve opfindelserne herunder hjælpemidlet til blinde, og her blev de overbevist. 

Vinderprojektet 2014

De fem Borupgaardelevers vinderprojekt er som nævnt et hjælpemiddel til svagtseende eller blinde, som konverterer 3D billede til lyd.

Projektet er opbygget ved at montere en Kinect-enhed fra X-boks på en kasket. Enheden udsender små stråler fra en IR-laserprojektor, som aftegner sig som infrarøde prikker. Kinecten indeholder også et IR-kamera, der filmer prikkerne. Hvis lyset rammer i forskellige afstande, vil kameraet se et forvredet prikmønster pga. parallakseforskelle. Herudfra er det muligt med et passende program at få et 3D-billede. Dette billede konverteres til et 2D-dybdebillede, hvor dybden angives med forskellige farver.

Derefter konverteres billedet til stereolyd. En genstand i en bestemt retning giver i en høretelefon et signal fra samme retning og med en styrke, der tiltager, hvis afstanden mindskes. Desuden er frekvensen afhængig af den lodrette vinkel. Det er således muligt at høre forskel på en genstand, der ligger på jorden, og en forhindring højere oppe. Hjælpemidlet fungerer også i mørke.

Apparatet kan videreudvikles til en ’brille’ med IR-laserprojektoren i den ene side og kameraet i den anden. Denne brille kan så via Bluetooth kommunikere med en smartphone, der er forsynet med en app og øretelefoner. App’en kan også indeholde ansigtsgenkendelse, så navne på personer i ’synsfeltet’ siges fra de rigtige retninger og med styrker afhængige af afstandene.

2.x projekter 2014

Hele 2.x har i fysik arbejdet med selvvalgte projekter, fem i alt, som alle rummer stor opfinderhøjde. Ud over vinderprojektet deltog følgende projekter også i regionalfinalen:

* Tamponalarm der via en app på en smartphone giver en diskret alarm, hvis en tampon skal skiftes. Denne opfindelse gik som nævnt også videre til finalen.

* Anti-spild-låget - et hjælpemiddel, som nedsætter spildet fra en kop, der anvendes af en person ramt af Parkinson eller lignende. Lugten fra drikken påvirkes ikke.

* Højresvingsulykker – en cykellygte indeholder en radiosender, som sender et signal, der opfanges af en radiomodtager i en lastbil, så der tænder en blinkende advarselslampe i en lastbils sidespejl.

* Konservering af fødevarer. Gruppen har arbejdet med en madkasse, som fyldes med CO2. Derved holder maden i kassen sig bedre.

Science Cup-resultater 2007-2014

X-studieretningen har gennem årene haft massiv succes med deltagelse i Science Cup, hvilket har givet følgende præmier:

* Science Koppen (vandt 1. præmien i Science Cup 2007): En kop er opbygget af to metallag. Mellem lagene er et stof, som smelter og dermed hurtigt absorberer energi, der leveres retur til drikken, når temperaturen igen falder lidt. Kaffen eller teen får derfor hurtigt drikketemperatur og holder den, mens stoffet igen størkner. Koppen er siden sat i produktion af andre under navnet ”Clever Mug”.

* X-spand (vandt 1. præmien i Science Cup 2008): En gulvspand renser automatisk vandet, så slæbespor efter gulvkluden undgås. Vandet skal heller ikke skiftes så tit. Spanden kræver ikke elektricitet eller væsentlige kraftanstrengelser. Vandet ser ikke bare rent ud, men er rent.

* Wrapsteren (vandt Ellehammerprisen i Science Cup 2011): En folieskærer der let og elegant skærer eller smelter husholdningsfilm over, så der ikke er spændinger i folien.

* Pastagrydelåg (vandt 3. præmien i Science Cup 2012): Et omvendt grydelåg er forsynet med et hul. Hvis pastaen koger over, koger det op på låget. Dermed er overfladen identisk med, at låget automatisk er ”taget af”.

* Løgkniv (vandt 3. præmien i Science Cup 2013): En løgkniv er forsynet med en ministøvsuger, batteri og et filter i håndtaget.

* Audio Vision for Visually Impaired  (vinder 1. præmien i Science Cup samt Ellehammerprisen 2014)

Ingeniør og medlem af dommerkomitéen Esben Søltoft udtaler til IDA.dk, at ”Vinderholdet i år er kommet på en original og gennemarbejdet idé, der løser et reelt og dokumenteret problem, og konceptet har en bredanvendelsesmulighed, og er videnskabeligt meget gennemarbejdet.” 

Se ingeniørforeningens egen dokumentar om forløbet.

Nu glæder vi os bare til, at se prototyperne vist frem på skolen. 

Stort tillykke til alle deltagerne i finalen.

Credits